Разкриха шпионски център в Словения (снимки)

От времето на тоталитарния режим е

Шпионски център от времето на тоталитарния режим бе открит при ремонтни дейности в Словения. Той се е използвал за подслушване на желаещите да посетят една от забележителностите в страната, съобщава БНТ.

Микрофони, уреди за подслушване и тайни документи. Това е част от оборудването на четирите стаи открити край пещерата Постойна в Словения. Те се намират зад стената на хотел, който се намира в непосредствена близост до природната забележителност. Работници случайно попадат на находката при ремонтни дейности.

Собственикът на компанията, която поддържа хотела и пещерата, смята, че шпионските стаи са построени около 1969 година. Местният изследовател Игор Омерза заявява, че стаите би трябвало да са използвани от службите на режима, който е управлявал преди независимостта на Словения през 1991 година.

Игор Омерза, изследовател:

"Тази стая е била използвана от Отдела за защита на народа - секретната полиция в Словения. При изследване на архивни документи открих 45 подобни места. Не бях намерил точните адреси, само градове и Постойна беше един от тях. Нещата, които са се случвали в тези центрове, са били част от широка система, управлявана от Отдела за защита на народа. Те са били използвани за проследяване на хора, за които се е смятало, че са политически опоненти, въпреки че някои изобщо не са били такива."

Стаите са се намирали пред големи стоманени стени, като не е имало ключ за влизане. Вътре са открити старо обзавеждане и телефонни апарати, които са били покрити от дебел слой прах, което най-вероятно означава, че стаите не са използвани от десетилетия. Мястото е избрано заради хотела, в който са отсядали много от висшите политически фигури на бивша Югославия, както и чуждестранни гости.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен