Първа Великденска служба в параклиса на новостроящия се храм "Св. Стефан"

Мисия София

16-04-2017, 07:00

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Засилени мерки за сигурност около храмовете за Великден

Протойерей Йоан Куков: Божията воля е храма да се измоли за да бъде построен

Повече от 10 години единствения храм, кръстен на името на Свети Стефан в Южния парк в София стои недостроен. Изграждането му се бави заради липсата на средства, съобщават от БНТ. От Църковното настоятелство обаче обещават Възкресение Христово да бъде посрещнато с тържествена служба в новият параклис на бъдещия храм.

Въпреки недовършения строеж, миряните от кварталите "Гоце Делчев", "Стрелбище", "Манастирски ливади" и "Лозенец" вярват, че в района все някой ден ще има нова църква.

Строежът започва през 2004-та година с благословията на патриарх Максим. Към днешна дата обаче е завършен само параклиса и камбанарията, и там вече се отслужват литургии. За първи път ще има Великденска служба в параклиса на новостроящия се храм Свети Стефан, 13 години след първата копка на храма.

Основната причина за забавянето на строежа е липсата на средства. Затова започва дарителска кампания. За да се завърши църквата са необходими още 563 хиляди лева.

Протойерей Йоан Куков: Когато се строи храм винаги е борба. Ако се строи мол е друго. Храм се строи с молитва. Ако беше воля божия, да се построи храма така без усилия, Господ щеше да даде да се намери някъде едно съкровище или някой богаташ щеше да даде безброй пари и да се построй храм. Божията воля е храма да се измоли за да бъде построен.

Отец Йоан Куков казва, че всеки може да помогне в градежа на храма - със средства или с труд, но най-вече с молитва и приканва вярващите да запалят свещ и да се черкуват в новият параклис.