Референдума в Турция: Лека преднина за Ердоган според социолозите

Избирателните секции в източните части на страната отвориха врати в 7 ч. местно време

Турците гласуват днес на референдум, който може да доведе до съсредоточаване на нови широки пълномощия в ръцете на президента Реджеп Тайип Ердоган и да най-радикалната промяна в политическата система на страната в новата й история, отбелязва Ройтерс.
Социологическите проучвания дават лека преднина на гласовете "за". Конституционните промени, подложени на референдум днес, предвиждат преминаване към президентска система на управление. В случай на одобрение на конституционните промени, Ердоган теоретично ще може да остане на власт до 2029 г.
Над 55 милиона турски избиратели имат право да се явят пред урните, за да дадат своя глас "за" или "против" поправките в конституцията. Право на глас имат и близо 3 милиона турци в 57 страни, които имаха възможност да гласуват в турските дипломатически мисии в периода от 27 март до 9 април.
Избирателните секции в източните части на страната отвориха врати в 7 ч. местно време, а в останалата част на страната гласуването започна в 8 часа и ще продължи до 17 часа. Първите резултати се очаква да бъдат съобщени към 19 часа. В Турция няма официални екзитполове и на медиите е забранено да публикуват резултати, преди те да бъдат съобщени официално от централната избирателна комисия.
Пакетът с поправки в конституцията съдържа общо 18 предложения, включително увеличаване на броя на депутатите от 550 на 600, сваляне на възрастовата граница за народни представители от 25 на 18 години, изборите за парламент и президент да бъдат на една и съща дата, веднъж на пет години с ограничение на президентските мандати до два.
Най-оспорвани от опозиционните среди са предложенията президентът да остава лидер на партията, която го е излъчила, да се премахне премиерската длъжност и изпълнителната власт да се възложи на президента, който ще назначава кабинета.