Трасето на пътя Варна-Добрич да бъде удвоено

Предлага нов общински план

Трасето на път II-29 - Варна-Добрич да бъде удвоено. Това предвижда проект на нов общ устройствен план /ОПУ/ на община Добричка, който е предложен за обществено обсъждане. С разширяването на пътя експертите предлагат и да се изнесе интензивният трафик от добричкото село Стожер като се осигури обход край селището, съобщава БТА.
Проектът за нов ОУП на общината предлага да се отклони автомобилният поток и от добричкото село Бранище, през което сега преминава пътят Балчик-Добрич. Според специалистите трябва да бъде изграден обход край селото.
Пътната мрежа в община Добричка достига 388 километра като над 50 на сто от инфраструктурата са републикански пътища. От общо 184 километра общински пътища 162 километра са в добро състояние, се отбелязва в проекта за ОУП. В община Добричка - най-голямата в Добричка област и трета по територия в страната, има благоприятна транспортна свързаност и пътната инфраструктура е сравнително добре изградена, смята екипът от "Национален център за териториално развитие" ЕАД, подготвил проекта на новия ОУП.