Фолклорен празник в Чирпан

На 1 май край манастира в село Златна ливада

Община Чирпан кани на 1 май на традиционен фолклорен празник, който се провежда ден преди честването на Св. Атанасий Велики, съобщиха за БТА от пресцентъра на общината.
Началото е 10.30 часа. На поляните край манастира "Свети Атанасий" ще се надпяват и надсвирват Тодор Кожухаров и оркестър "Южни ритми", оркестърът на Димо Димитров и самодейни състави от общината. 
Според учени Чирпанският манастир "Свети Атанасий" е може би най-стария действащ манастир в Европа. Светата обител е основана от Александрийски патриарх Атанасий през 344 г. По това време той посещава днешните български земи във връзка с църковен събор в Сердика. По пътя си обратно към Египет Атанасий отсяда в римска крепост в областта Берое, съвременна Стара Загора и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес, се посочва в съобщението на Община Чирпан. 
В своята 1700-годишна история Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновековието, а според предание Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби, отбелязват от Общината.