Наследник на опълченец вдига амфитеатър под Балкана

Феновете на социалните мрежи ще могат да си направят селфи с кическите цветове на Osiria roze

Амфитеатър, реплика на античните градежи с места за 600 зрители ще бъде готов през пролетта на 2018 година край павелбанското село Скобелево. Строителството е в начален етап, но и от сега се вижда грандиозността на начинанието, което ще даде допълнителен тласък на културния туризъм в този район на Долината на тракийските царе, съобщава "Монитор". Инициативата е на 55-годишния Стоян Стоянов, внук на опълченеца от Руско-турската освободителна война Стоян Тотев е собственик на първата частна дестилерия за розово масло „Дамасцена“ ЕООД.

Идеята за амфитеатъра, където да се разиграват древните орфически мистерии се родили след като по поръчка на розопроизводителя скулпторът Тамер Халил изваял от бронз фигурите на Бай Ганьо Сомов и Алеко Константинов.

Двете скулптори посрещат хиляди туристи , дошли да разгледат първия частен етнопарк, разположен по левия бряг на река Габровница.

В съседство с модерната инсталация за изваряване на розовите листенца е разположен оригинална гюлпана, където през сезона се прави демонстрация на технологията отпреди 350 години.

Над 100 са засадените тук през последните няколко години сортове рози, които предстои да разцъфтят. Сред тях има както класическите LiLi Marlene и Harry Wheatcroft, така и специално селектираната за английската кралица в Белгия през 1964 г. Yellow queen Еlizabeth, а най-претенциозните могат да помиришат аромата на прасковената Versilia.

Феновете пък на социалните мрежи ще могат да си направят селфи с кическите цветове на Osiria roze, смятана за най-вървежното цвете.

До началото на сезона за бране на 400-те декара градина с Роза дамасцена ще бъде завършена и живописната композиция, разказваща с миналото и настоящето на района.

Тогава най-вероятно ще бъде и премиерата на игралния филм „Роза Дамасцена“, заснет през м.г. на територията на етнопарка и околностите на Скобелево от режисьора Тодор Анастасов. В главната роля е актьорът Веселин Плачков, който си партнира с легендата Любен Чаталов и дебютантката Симона Халачева.