Партията на льо Пен е нарекла знамето на ЕС "олигархичен парцал"

В интервю във вторник, Марин льо Пен настоя френска телевизия да премахне знаето на ЕС от сцената

Кандидатът на крайната френска десница за президент Марин льо Пен обяви, че френският народ се чувствал "изгонен" в собствената си страна, докато нейният заместник в "Националния фронт" обяви знамето на Европейския съюз за "олигархичен парцал", съобщават от Irish Independent.

"Националният фронт" активизира реториката си срещу Европейския съюз днес, дни след втвърдяването на позицията си срещу имиграцията, в очевиден опит да мобилизира твърдите си избиратели преди президентските избори в неделя.

Льо Пен подчерта заплахите от имиграцията и тероризма, докато вторият в партията Флориан Филипо нападна яростно знамето на ЕС, като според него то било символ на олигархия (управление на малцина), подигравайки се на демокрацията в Брюксел. След като представителството на Европейската комисия във Франция написа в "Туитър", че "гордеем се с нашето знаме, символ на единство, солидарност и хармония между народите в Европа. Нека не го крием", Филипо отговори с "ще видите, ние скоро ще натъпчем вашия олигархичен парцал в шкафа".

От Европейската комисия във Франция имаха предвид настояването на Марин льо Пен във вторник френска телевизия да премахне синьото знаме с 12-те жълти звезди от сцената, където тя щеше да бъде интервюирана, оставяйки само френското синьо-бяло-червено знаме. След като била попитана да обясни искането си, тя заявила пред телевизия TF1: "Искам да съм президент на Френската република. Не искам да съм президент на Европейската комисия. Смятам, че ЕС направи много във вреда на нашата страна."

Водачът на крайната десница разгорещи страстите също така, подчертавайки, че ще извади Франция от ЕС, ако бъде избрана, като ще направи по-трудно за хората да вземат френско гражданство и ще предприеме сурови мерки срещу заподозрени терористи.

"Френският народ има чувството, че е лишен от идентичността си, от системата за социална сигурност и суверенитета си", изтъкна Льо Пен пред телевизия BFM.