Засаждат 3 000 дръвчета в Западен парк

Животът

22-04-2017, 13:46

Снимка:

bgonair/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

30 японски вишни "Сакура" посрещат първата си българска пролет в Южния парк

Дръвчетата ще имат ключова роля в подобряване на въздуха

Със засаждането на 3 000 дръвчета в Западен парк в София ще бъде отбелязан Международният ден на Земята, съобщават от Bulgaria on Air. Решението за инициативата беше взето, след като районът пострада сериозно от нелегална сеч през зимата. Последвала проверка показа, че в контактен център на Столичната община са заведени няколко сигнала по проблема.

Оказва се, че предприетите мерки за ограничаването на незаконната дейност са крайно неефективни. Изготвен бе проект с предложения за опазване на Западния парк.

Еколозите припомнят, че новите дръвчета имат ключова роля в подобряването на качеството на въздуха. Това е особено значим фактор, на фона на обявеното решение на съда на ЕС да осъди България заради системно нарушаване на допустимите норми на замърсяване на атмосферния въздух.

Хората са дошли в събота сутрин, защото са с добри сърца и вярват в това, в което и ние вярваме - природата и градската среда в София имат нужда от подкрепа. Днес с нас има над 500 души. Най-после имаме възможност да направим по-масирани действия. Това е само началото на едно партньорство със Столична община, в което ще засадим десетки хиляди дървета. Ползите от дърветата са много и качеството на атмосферния въздух е пряко зависимо от тях", сподели организаторът на събитието Никола Рахнев.