От 1 май в Старозагорска област здравеопазването може да бъде платено

Ако не се променят лимитите на НЗОК

Старозагорските болници заплашват, че няма да подпишат договор с НЗОК, заради предложения бюджет от май до юли. Това обявиха на съвместна пресконференция в пресклуба на БТА д-р Георги Бакоев, председател на Регионалната колегия на БЛС, д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан, и Иван Колев, прокурист на болницата "Тракия". 
В писмо до служебния премиер Огнян Герджиков, служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и д-р Славка Йорданова, директор на РЗОК, те информират, че бюджетът за Старозагорска област е намален с 4 на сто за периода, при условие че цялата страна има увеличение от 8 на сто. Разпределението на средствата за периода май-юли осигурява по-големи суми от НЗОК за регионите Пазарджик, Сливен, Монтана и Враца, които имат по-малък брой на население и по-малко болници. 
Писмото е подписано от директорите на 10 болници от Старозагорска област, които са имали работна среща днес. Документът не е подписан от директора на университетската болница в Стара Загора, съобщава БТА.