Българската федерация по ски закри сезона

Гост на официалното закриване бе Матиас Жупан.Кюлчета злато получиха Радо Янков и Сани Жекова

Сребърният медалист в отборния ски скок от Олимпиадата в Калгари 1988 Матиас Жупан бе гост на официалното закриване на сезона от Българската федерация по ски и Българския олимпийски комитет. Словенецът награди призьорите в ски скока.

В началото на церемонията бяха припомнени моменти от изминалия сезон, който е един от най-успешните в историята на федерацията. Той мина под знака на отличното домакинство на Световната купа по сноуборд в Банско и спечелването на първата в историята малка световна купа в паралелния гигантски слалом по сноуборд от Радослав Янков.

Банско е един от малкото курорти в света, организирал в рамките на три дни на два старта в паралелния гигантски слалом и един в сноубордкроса. Ски курортът е първият, в който се проведе атрактивната дисциплина спийд бордеркрос. Също така на високо ниво състезания бяха проведени в Пампорово и Мечи чал от програмата за Европейската купа по сноуборд в дисциплината слоуп стайл.

За девета поредна година се осъществи и най-социалния проект на Българска федерация ски "Научи се да караш ски", подкрепен от Министерството на младежта и спорта, Мтел и Регионалното управление по образование. През 2017-а година той обхвана 2535 деца от цяла България.

По традиция в началото бе отдадено заслуженото на големите имена от българските ски, които този сезон навършиха кръгли годишнини. Легендарните скиори бяха представени от Асен Минчев, доайен на спортната журналистика. Председателят на БФСки Цеко Минев награди с почетни плакети: Михаил Попангелов (80 г, ски алп.дисциплини), Александър Шаламанов (75 г, ски алп.дисциплини), Симеон Калчев (75 г, ски алп. дисциплини), Димитър Атанасов (75 г, ски бягане), Мария Клисурска (70 г, ски алп.дисциплини) и Христо Бързанов (60 г, ски бягане).

След награждаването председателят на БФски Цеко Минев отправи кратко приветствие към гостите. В него той благодари на легендарните скиори за всичко което са направили и добави, че без тях историята на ските ни нямаше да е толкова славна. Минев благодари и на министерството на младежта и спорта за подкрепата, и през този успешен сезон. Той разкри, че през този сезон се е сбъднала една от мечтите му, а именно български спортист да спечели старт от Световната купа и то в България. Това направи сноубордистът Радослав Янков, който спечели първия старт на СК в Банско през февруари.

След награждаването председателят на БФски Цеко Минев отправи кратко приветствие към гостите. В него той благодари на легендарните скиори за всичко което са направили и добави, че без тях историята на ските ни нямаше да е толкова славна. Минев благодари и на министерството на младежта и спорта за подкрепата, и през този успешен сезон.
Председателят на федерацията благодари и на спонсорите на БФСки - Generali, Fibank, Audi с Мтел, които и през тази година помагаха за успехите на българските ски. Минев разкри, че през този сезон се е сбъднала една от мечтите му, а именно български спортист да спечели старт от Световната купа и то в България. Това направи сноубордиста Радослав Янков, който спечели първия старт на СК в Банско през февруари. Председателят на федерацията допълни още, че невероятно добрите отзиви от ФИС за домакинството на Банско на стартовете по сноуборд, както и успехите на Радо и Сани Жекова задължават ръководството на федерацията да кандидатства за домакинство на стартове от световната купа по споуборд и за следващия сезон.

Председателят на федерацията допълни още, че невероятно добрите отзиви от ФИС за домакинството на Банско на стартовете по сноуборд, както и успехите на Янков и Александра Жекова задължават ръководството на федерацията да кандидатства за домакинство на стартове от световната купа по споуборд и за следващия сезон.

Носителят на малката световна купа по сноуборд в паралелния гигантски слалом и четвърти от Световното първенство Радослав Янков и неговия треньор Георги Атанасов бяха наградени от главния изпълнителен директор на Fibank Васил Христов с по едно кюлче инвестиционно злато. Същите награди той връчи и на звездата на българския женски сноуборд и четвърта в света от последния шампионат на планетата Александра Жекова и на нейния треньор и баща Виктор Жеков.

Радослав Димитров, член на Управителния съвет и Главен Оперативен Директор на Дженерали Застраховане АД ще връчи годишнa застраховкa на Радослав Янков.

За отличното провеждане на стартовете от световната купа по сноуборд в Банско с плакети бяха отличени директора на състезанията Виктор Гичев и Мая Христоскова, изпълнителен директор на "Юлен".


Купа "България - 2017" в дисциплина сноуборд бяха отличени:
Паралелни Дисциплини
Мъже - Радослав Янков - "Амерспортс"
Жени - Теодора Пенчева - "Амерспортс"
Сноуборд крос
Мъже - Петър Гьошарков - "Бороборд"
Жени - Александра Жекова - "Блейд"
Свободен стил
Мъже - Петър Гьошарков - "Бороборд"
Жени - Росина Ганчева - "Бороборд"
Купа България Фристайл ски
мъже - Виктор Калайков, "СК Пампорово".

купа "България - 2017" в ски алпийски дисциплини
жени - Вера Асенова от СК "Юлен",
мъже - Камен Златков СК "Мотен"

Купа "България" в ски бягането:
мъже - Веселин Цинзов - АСК "Александър Логистикс"
жени - Нанси Окоро също от АСК "Александър Логистикс".

В категория ски скок призовете връчи Матияс Жупан. Той награди носители на Купа "Надежди":
Момчета младша възраст - Иван Славков от СК "Витоша ски"
Момчета старша възраст - Яни Георгиев СК "Витоша ски".

При мъжете носител на Купа "България-2017" е Владимир Зографски - СК "НСА".

За поредна година БФСки даде награда и за журналистика. Призът за най-обективно отразяване на събитията от календара на федерацията получи Сашо Гигов от сайта "Спортал". Наградeните му бяха връчени от Георги Бобев, зам.председател на БФСКи и Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" на Мтел.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"