Зоран Заев: Нападението беше опит за предумишлено убийство

Вярвам, че разследването ще открие извършителите. Аз ги познавам

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев заяви на пресконференция днес, че вчерашното нападение срещу него в парламента на Македония било директен опит за планирано предумишлено убийство, съобщават македонските медии.

"Вярвам, че разследването ще открие извършителите. Аз ги познавам. Част от тях са полицаи, а друга част - бандити", каза Заев. Според него директорът на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков трябва веднага да подаде оставка и да избяга колкото може по-далече.

На журналистически въпрос за предаването на властта в Събранието след насилието снощи той каза, че не очаква пречки в предаването на поста от председателя Трайко Веляноски на Талат Джафери. За избора на ново правителство каза, че продцедурите трябва да се спазват. Заев не смята да присъства на днешната среща, на която президентът Георге Иванов покани лидерите на основните политически партии.

"Къде да правим срещата, в Клиничния център със Зиядин Села ли", иронично запита той. Лидерът на Алианса за албанците Зиядин Села пострада в снощното насилие в парламента и е приет в Клиничния център. "Иванов е един от генераторите на кризата, а не нейно решение", каза Заев.

Той благодари за подкрепата на международната общност в тези деликатни моменти за държавата. Според него нападението на демонстрантите срещу депутатите в парламента е доказателство за партиен диктат и показват какво е професионализъм от страна на структурите за сигурност.