Лидерите на ЕС приеха обща стратегия за Brexit

Приоритетно ще е уреждането на финансовите ангажимента на Великобритания към ЕС

Лидерите на 27-те членки на Европейския съюз, с изключение на Великобритания, приеха обща стратегия за действие по въпросите на Brexit днес в Брюксел, съобщават от Reuters.

„Документът, приет с единодушие, е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС“, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Насоките предвиждат етапен подход, при който ще се изисква достатъчен напредък по основните спорни въпроси, като правата на гражданите и финансовия проблем, преди да започнат преговорите за търговско споразумение.

Насоките определят като приоритети уреждането на проблемите, отнасящи се до правата на гражданите и постигането на финансово споразумение с Великобритания. В тях се подчертава, че не бива да се допуска "твърда" граница между Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е провинция на Великобритания.

Основното искане на Европа е Лондон да уважи финасовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си, което ще се случи най-рано през март 2019-а година.

На срещата на лидерите на ЕС френският президент Франсоа Оланд предупреди, че Великобритания трябва да плати цената за Brexit. "Неизбежно ще има цена и разходи за Великобритания, това е изборът, който направиха", каза Оланд при пристигането си на срещата на върха в Брюксел.

Разбира се, Лондон ще търси вратички, тъй като сметката ще е доста солена и се изчислява в десетки милиарди евро. Затова и преговорите няма да са леки.

Най-тънката част по преговорите за напускането на Велкобритания ще се води по време на нашето председателство само след няколко месеца. Тогава България ще участва и в преговарящия екип на Мишел Барние, който води преговорите от страна на Европа.