Българската военноморска авиация отбелязва 100-годишен юбилей

Морска вертолетна авиобаза „Чайка“ също празнува 100 години

„Хората, които са част от Българската военноморска авиация работят в интерес на отбраната и Българските военноморски сили, оказват помощ на бедстващи хора на море, това са хората, на които могат да разчитат всички варненци, всички любители на морето и най-вече Военноморските сили“, каза служебният министър на отбраната Стефан Янев на откриването на изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии“ и валидирането на пощенска марка по повод 100 години от създаването на Военноморската авиация и Морската вертолетна авиобаза „Чайка“ в град Варна, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили също поздрави морските авиатори за 100-годишнината и изтъкна, че те винаги са били и ще бъдат елитен род сили от Военноморските сили.

В рамките на организираните по повод годишнината на военноморската ни авиация мероприятия, служебният министър на отбраната наблюдава въздушните демонстрации, проведени на Централния плаж – Варна, в които участваха трите военни вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“ и посети Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

В отговор на въпрос на журналисти по повод изпълнението на инвестиционния проект за придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили министърът на отбраната Стефан Янев подчерта, че това, което е направено в рамките на мандата на служебното правителство е придвижването на проекта до степен, в която да се вземе решение за неговото бъдещо развитие.

„В момента предстои следващата стъпка – сформирането на работна група, която ще направи оценка на офертите и ще започне подготовка за изготвяне на т. нар. документ за предложение“, допълни служебният министър Янев.

„Никога не сме изоставали, за да изостанем и сега в реализирането на проекта за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби, напротив, всички дейности се изпълняват в срок. Убеден съм, че до края на тази година ще имаме договор, след като е гарантирана финансовата подкрепа и има политическа воля за изпълнението“, поясни командирът на Военноморските сили на въпрос дали има забавяне в развитието на инвестиционния проект за Военноморските сили.

Заместник-министърът на отбраната Стефан Петров и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, по-късно днес, ще присъстват на тържественото събрание-концерт във Фестивалния и конгресен център – Варна, където със заповеди на служебния министър на отбраната и на началника на отбраната ще бъдат наградени военнослужещи по повод годишнината на военноморската ни авиация и на Морската вертолетна авиобаза „Чайка“.