Патриарх Неофит ще освети новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Ловеч

Изграждането на катедралата в продължение на вече един век е мечта на християните в града

ще бъде извършено тържественото освещаване на новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Ловеч, съобщава пресцентърът на Патриаршията. С Божието благословение беше построен този храм, чието изграждане е планувано още в началото на миналия век. Събитието, очаквано от поколения ловчанлии, е знаменателно не само за град Ловеч, но и за цяла България, защото за първи път след 91 години се освещава нов катедрален храм.

Празникът в деня на освещаването ще бъде оглавен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, при съслужението на членовете на Св. Синод в пълен състав, Нижегородския митрополит Георги, епископ Амвросий от Румънската Православна Църква и много други архиереи и йереи на БПЦ и братските поместни православни църкви. Сред официалните гости на празника са много от дарителите, сред които г-н Бойко Борисов и Негово Величество Симеон Сакскобургготски. Ще присъстват и представителите на местната власт – кметът на гр. Ловеч г-жа Корнелия Маринова, областният управител г-жа Пенка Николова, депутати от Ловешка област и др.

Мястото за изграждането на църквата е закупено през 2001 г. от Ловчанска света митрополия при встъпването в длъжност на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Началото на строителството е положено 4 години по-късно през 2005 г. Изграждането на катедралата в продължение на вече един век е мечта на християните в града, която след 12 години градеж беше осъществена под ръководството и с неуморните усилия на Ловчанския митрополит Гавриил. Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Гърция, чийто игумен е съвременният духовен старец схиархимандрит Тимотей Сакас. Работният архитектурен проект е дело на арх. Цветана Ковачева.

Новата църква има 850 кв. м застроена площ, височинато й е 25 м и с красивата си архитектура е истинско украшение за центъра на града. Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие - изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Авраамов, дърворезбован иконостас - истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка.

Църквата е оборудвана и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделно училище, което предстои да бъде открито през настъпващата есен.