Киркоров получи поздравления от Путин по случай своя юбилей (видео)

Истинска звезда в Русия, Филип Киркоров е роден е на 30 април 1967 г. в град Варна

Президентът на Русия Владимир Путин е поздравил Филип Киркоров за неговия 50-годишен юбилей, информира пресцентърът на Кремъл, цитиран от ТАСС.
"Вие постигнахте голям професионален успех и написахте ярка страница в историята на родното естрадно изкуство" се отбелязва в поздравителната телеграма.

Истинска звезда в Русия, Филип Киркоров е роден е на 30 април 1967 г. в град Варна, в артистичното семейството на Бедрос Киркоров на български певец от арменски произход и руската му съпруга. Семейството още в детството му се мести в СССР. Възпитаник е на Държавното музикално училище „Гнесини“ в Москва, което завършва с червена диплома за отличен успех.

Още в началото на 1990-те години става известен поп певец в Русия. Популярност добива с няколко кавъра на български хитове, писани от Тончо Русев, които превръща в руски шлагери. Сред песните са „Телефонна любов“, популярна в изпълнение на Васил Найденов, „Прегърни ме“ – на дует „Ритон“ и „Детски спомен“ – на Орлин Горанов и Кристина Димитрова. С песента „Небо и земля“ Киркоров печели гран при на конкурса Шлагер-90 в Ленинград. През 1992 г. записва песента „Атлантида“, която дава наименованието и на едноименното му шоу. Година по-късно получава премията „Овация“ в номинацията за певец на годината, както и премия от „Златният Орфей“.

Големият му успех идва, след като сключва брак с примата на руската попмузика Алла Пугачова. Бракът им, узаконен в Йерусалим, е в сила от 1994 до 2005 г. Алла, която е с 18 г. по-възрастна, дава мощен тласък на кариерата му. Те остават близки приятели и след приключването на брака им. Филип пее не само на най-значимите концерти в Русия и препълва многократно най-големите зали в Москва и Петербург, но и се изявява в цял свят, като постига голям успех в САЩ и Германия.

Артистичната му кариера се отличава с триумфални победи, скандали, престижни награди и изпълнения на известни световни сцени – Madison Square Garden, Friedrichstadt Palace, Grand Theater, Jubilee Theater, Taj Mahal, Roy Thompson Hall, MGM Grand, както и в прочутата Карнеги хол в Ню Йорк.