Джафери: Ако Иванов не даде мандат, ще извърши престъпление

Ситуацията в Македония не е извънредна, но в политически смисъл е сложна и трябва да се реши с политически средства

Ако македонският президент Георге Иванов не връчи мандат за съставяне на правителство 10 дни, след като получи информация, че съществува парламентарно мнозинство, той ще извърши престъпление, съобщават от БНТ.

Това заяви пред хърватската държавна телевизия Талат Джафери, който на 27-ми бе избран от депутатите на Социалдемократическия съюз на Зоран Заев и от албанските формации за нов председател на Народното събрание. ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски оспорва този избор и го нарича нелегитимен и в нарушение на Конституцията, законите и Правилника за работа на НС. След избора на Джафери се стигна до тежки инциденти в парламента. Протестиращи нахлуха в сградата и раниха над сто души - депутати, чиновници, служители на НС, както и полицаи.

"Аз съм легален и законен председател на македонския парламент, защото бях избран от мнозинството депутати на 27-ми април...Ситуацията в Македония не е извънредна, но в политически смисъл е сложна и трябва да се реши с политически средства. Ако президентът Иванов, в срок от десет дни не даде мандат за съставяне на правителство на мнозинството в парламента, ще бъде извършено престъпление. Той е длъжен да направи това, защото нито Конституцията, нито законите допускат подобно нещо. В случай, че той постъпи по този начин, в парламента е възможно да започне процедура за неговото отзоваване, но за това е необходимо конституционно мнозинството от две трети, с каквото сегашното мнозинство не разполага", каза Джафери.

Според него "няма никаква албанска платформа, а става въпрос за партийно споразумение за следизборно сътрудничество". "Мотивите за хаоса в Македония са политически, поради нежеланието да се предаде властта. Директна отговорност за това носи Никола Груевски, а индиректна президентът Иванов", каза още Талал Джафери.