Деня на храбростта и празник на Българската армия отбелязват в Крайдунавска Добруджа

Добруджанци

06-05-2017, 17:10

Снимка:

Община Силистра

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха изложба на художници от Силистра и Добрич

Великден празнуват арменците в Силистра

На мемориала - военно гробище в Силистра

Деня на храбростта и празник на Българската армия отбелязаха днес силистренци в мемориала - военно гробище, на загиналите през Първата световна война в Силистра, съобщава БТА. 
Мемориалът е третото запазено у нас военно гробище от това време - след Тутракан и Добрич. В него са положени костите на 53-ма войници и офицери. Военното гробище в Силистра е и един от четирийсетте военни паметници, регистрирани в Крайдунавска Добруджа.
Денят на храбростта отбелязват днес и в мемориалния комплекс "Военна гробница-1916 г." край тутраканското село Шуменци. Комплексът е най-голямото военно гробище в страната. Свързва се с Тутраканската епопея - военна операция на българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. 
В мемориалния комплекс край Шуменци са събрани костите на близо 8000 бойци от различни националности, участвали в битката. На малък обелиск в комплекса на четири езика е написано: "Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното Отечество". Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.