Деня на храбростта и празник на Българската армия отбелязват в Крайдунавска Добруджа

Добруджанци

06-05-2017, 17:10

Снимка:

Община Силистра

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха изложба на художници от Силистра и Добрич

Великден празнуват арменците в Силистра

На мемориала - военно гробище в Силистра

Деня на храбростта и празник на Българската армия отбелязаха днес силистренци в мемориала - военно гробище, на загиналите през Първата световна война в Силистра, съобщава БТА. 
Мемориалът е третото запазено у нас военно гробище от това време - след Тутракан и Добрич. В него са положени костите на 53-ма войници и офицери. Военното гробище в Силистра е и един от четирийсетте военни паметници, регистрирани в Крайдунавска Добруджа.
Денят на храбростта отбелязват днес и в мемориалния комплекс "Военна гробница-1916 г." край тутраканското село Шуменци. Комплексът е най-голямото военно гробище в страната. Свързва се с Тутраканската епопея - военна операция на българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. 
В мемориалния комплекс край Шуменци са събрани костите на близо 8000 бойци от различни националности, участвали в битката. На малък обелиск в комплекса на четири езика е написано: "Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното Отечество". Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"