Ангелкова: Тази година очакваме около 10% ръст на туристите през лятото

Вицепремиерът Валери Симеонов увери министъра на туризма в подкрепата си за намирането на практическо решение с уродливото по думите му явление "преместваеми обекти" в националните курорти

Тази година очакваме около 10% ръст през лятото. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова в социалната мрежа Фейсбук. В същото време има сериозен недостиг на кадри в туристическия сектор. Ето защо до края на седмицата ще бъде създадена работна група или звено, което да улесни издаването на визи и еднократни разрешения за работа, съгласно Закона за трудовата миграция. Предвижда се създаването на квалификационен и преквалификационен център към Министерство на туризма по примера на Португалия и Франция за следващия летен сезон. Сега е много важно да обсъдим този и други належащи проблеми с бранша и да създадем работещ механизъм за разрешаването им.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов увери министъра на туризма в подкрепата си за намирането на практическо решение с уродливото по думите му явление "преместваеми обекти" в националните курорти. Той декларира подкрепата си в рамките на първата работна среща на Николина Ангелкова с представителите на туристическия бизнес. Нормативната база позволява в рамките на около два месеца да бъдат премахнати такива обекти, отбеляза Симеонов и обеща да отдаде целия си опит и енергия в тази посока. Той посочи, че това е "болна" тема за курортите "Слънчев бряг" и "Златни пясъци".

Сред другите проблемни области за сектора, за които вицепремиерът пое ангажимент за подкрепа, са свързани с обезпечаване на работна ръка, инфраструктура, промяна на нормативната база. Макар и с малка група, можем да разчитаме на коалиционната подкрепа и на нашия по-голям партньор - ГЕРБ, каза Валери Симеонов.

Симеонов уточни, че все още ресорите на вицепремиерите не са конкретно разпределени, и изрази очаквания след утрешното заседание на МС в неговия ресор да е и туристическото ведомство.

Тази година очакваме около 10% ръст през лятото. В същото време има сериозен недостиг на кадри в туристическия сектор. Е...

Публикувахте от Nikolina Angelkova в 9 май 2017 г.