Отпадат визите за украинците, утвърди Съветът на ЕС

Всички украинци, притежаващи биометрични паспорти, ще могат да пребивават в ЕС за максимално 90 дни

Съветът на ЕС утвърди днес решението за либерализация на визовия режим за украинците, съобщи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от ТАСС и АФП.
Решението ще влезе в сила съвсем скоро, след като бъде подписано от Европейския съвет, представляващ 28-те страни членки, ЕС и ЕП.
Всички украинци, притежаващи биометрични паспорти, ще могат след това да пребивават в ЕС за максимално 90 дни не по-често от веднъж на половин година. Тези пътувания могат да бъдат с делова цел, с цел туризъм или посещения при приятели и роднини. Украинците обаче няма да имат право да работят или да учат през този период.
Освобождаването от визи ще се прилага във всички страни членки без Великобритания и Ирландия. То ще важи и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.
В началото на април Европейският парламент гласува в подкрепа на тази мярка и тогава украинският президент Петро Порошенко я приветства.
Очаква се до две-три седмици решението за визовата либерализация да бъде подписано. После то ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС.