Пълномащабна тренировка на летище Варна

Сценарият на тренировката пресъздаде авиационно произшествие с пътнически самолет

На 10 май на летище Варна се проведе пълномащабно учебно занятие по плана за аварийно-спасителното осигуряване. Сценарият на тренировката пресъздаде  авиационно произшествие с пътнически самолет.

В рамките на учението беше проверена комуникацията между отделните групи, тествана бе автоматичната система за оповестяване, гасене на пожар, подхождане на превозните средства към мястото на „произшествието”, евакуация, оказване на медицинска помощ на „пострадалите”, обслужване на ненаранени пътници, взаимодействие с външни сили и средства, работа на аварийния оперативен център.

Участие в пълномащабното занятие взеха аварийно-спасителните групи на летище Варна, авиокомпания Бългериън Еър Чартър, Летищен център за обслужване на въздушното движение (ЛЦ за ОВД), сектор Пожарна безопасност и спасяване, Гранично полицейско управление, РД „ПБЗН“, Център за спешна медицинска помощ, МБАЛ 'Света Анна-Варна' АД, Български червен кръст и Единна спасителна система 112.

Улрих Хеппе, Главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД коментира в заключителната част на учението: „Благодаря на всички за активното участие в тренировката и полезната обратна връзка с цел подобряване на действията на аварийно-спасителните групи за в бъдеще.“