57 годишен мъж, извършил хулигански действия в Съдебната палата е отново в ареста

По протест на Районна прокуратура – Стара Загора

Днес, 12 май 2017 г., Окръжен съд – Стара Загора уважи протест на Районна прокуратура – Стара Загора против определение на Районен съд – Стара Загора и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Георги С. на 57 години от гр. Стара Загора, привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че 21.04.2017 г. в гр. Стара Загора, в сградата на Съдебната палата извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – крещял и отправял закани, заплахи за уволнение, обидни и нецензурни реплики по отношение на служител в Регистратурата на Окръжен съд – гр. Стара Загора по време на изпълнение на служебните задължения, като по своето съдържание деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу Георги С. производство е установено, на 21.04.2017 г. същият се намирал в сградата на съдебната палата в гр. Стара Загора, с искания за лична среща от негова страна с магистрати от Окръжна прокуратура и Окръжен съд – Стара Загора. Повод за тези настоявания на обв. Георги С. бил извършен на 14.04.2017 г. спрямо него обиск и изземване по досъдебно производство по описа на 02 РУ на МВР – Стара Загора водено за престъпление по чл.213а, ал.3,т.6 вр.ал.1 от Наказателния кодекс. Недоволен от отказа на магистратите да изпълнят исканията му – незабавно да му бъдат върнати иззетите вещи и да му бъде заплатена парична сума като неустойка обв. Георги С. нарушил обществения ред, както и нормалното функциониране на Регистратурата на Окръжен съд – Стара Загора, като викал, крещял отправял закани, заплахи за уволнение, обидни и нецензурни реплики – „Комунистически боклук, парцал, смотла!“, „От понеделник да те няма! Пиши си молбичката, боклук комунистически! Смотла! Мръхла! Парцал! Уволнена си!“. Непристойното поведение и нееднократната намеса на служители на съдебната охрана, наложили Георги С. Да бъде принудително изведен от сградата и да бъде задържан за срок от 24 часа в 01 РУ на МВР – Стара Загора.

На 25.04.2017 г. Районна прокуратура – Стара Загора внесе искане в Районен съд – Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обв. Георги С. На същата дата съдът му наложи мярка за неотклонение „Домашен арест“, заради което бе внесен протест в по-горната инстанция.

Определението на Окръжен съд – Стара Загора е окончателно и не подлежи на обжалване.