Седмица на венецуелското кино от 15 до 19 май

Пловдив Лайф

14-05-2017, 10:19

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязване на 120 години венецуелска кинематография

Входът е свободен

Седмица на венецуелското кино ще се проведе от 15 до 19 май в Дом на културата "Борис Христов". Любителите на филмите ще могат да видят творбите:
"Боливар, човек на трудностите"
Венецуела е в състояние на война. Страната е разделена на две части. Много семейства са разделени на две противоположни позиции.Годината е 1815 и Втората република е паднала. Най-големият губещ е Симон Боливар, наречен ОСВООДИТЕЛЯТ, който бяга от Картахена.
Боливар достига Ямайка и тук се среща с огромни трудности, останал е без пари и без приятели. търси помощ от други страни, за да освободи Америка. Европа му затваря вратите. Президентът на бунтовното Хаити приема да го посрещне и изслуша неговите предложения. Тази новина му връща надеждата. Това, което не знае е, че на острова вече се готови заговор за убийството му. Заговорът се проваля, но Боливар заминава от Хаити много унил.
В Хаити проблемите не спират. Там идват венецуелските патриоти, които бягат от Картахена след поражението и са готови да свалят Освободителя от пиедестала. По време на разгорещено събрание, Боливар предлага робите да бъдат освободени, което скандализира мнозина, но това предложение ще  промени ветровете на победата в негова полза.
Боливар отплава от Хаити като командир на  малка, но смела флота, готова да даде живота си за своите идеали. Започва нова битка, която ще донесе свободата  на Испанска Америка.
“Боливар, човек на трудностите” е  малко известна история за една от най-драматичните години в живота на Освободителя, в цялото му човешко измерение, от май 1815 до май 1816.
„Боливар, човекът, на трудности“, съчетава драма, романтика и приключения в един филм, режисиран от Луис Алберто Ламата,натоварен да разкаже най-интересните страници  от историята на Венецуела на големия  екран.
"Миранда се завръща"
Този филм разказва в детайли за бурния живот на революционера и политика Франсиско де Миранда, като се започне от детството му и от момента, когато едва двадесет годишен излиза от Венецуела, неговите пътувания из Европа, Африка, Куба, Ямайка, САЩ, Хаити и  завръщането му във Венецуела, за да се посвети на това, което е мечтата на неговия живот: борбата за независимост на Латинска Америка. Активен и виден участник в събитията на своето време, Миранда е бил блестящ войник в испанската армия, в която дори стига до чин полковник. Достига високи позиции и в армията, която се бори за независимостта на САЩ и във френската армия, където е известен с участието си в защита на териториалната цялост на революционна Франциял. Не е разбран от неговите съратници и непрекъснато е тормозен от враговете. Миранда умира на 66 години в известния затвор Карака, в град Кадис, през 1816 г.

Документален филм "Да свириш и да се бориш"
Този документален филм разказва за мечтата на един човек, чието желание  е  да направи така, че класическата музика да започне  да се изучава и да бъде разбрана по един лесен и  забавен начин, но и с много дисциплина.  Днес, тридесет години по –късно, тази мечта е вече реалност и се нарича  „Система на детските и младежки оркестри на Венецуела”.
В документалния филм можем да видим този метод, усилията и  постиженията на децата участници. Същевременно, можем да видим доказателства,  коментари  и мнения относно проекта, направени от музиканти,  режисьори и големи имена в класическата музика, сред които: Сър Симон Ратъл, Пласидо Доминго, Гисепе Синополи и Едуардо Мартурет.
В тази „система” участват повече от 240 хиляди венецуелски деца и младежи, както и  много още други от различини народи. Проектът излиза извън пределите на страната и се копира от други страни.   Детският и младежки оркестър на Венецуела се радва на световна слава, канен е да участва на големите сцени на световната класическа музика, а някои от членовете му като Густаво Дудамел, са получили най- високото призвание- за най- добър и най- млад диригент на оркестър в света, понастоящем Диригент на Симфоничния оркестър на Лос Анджелис.
"Поглед към морето"
Руфино е стар художник, вироглав и вдовец, който бавно губи зрението. Той чувства, че в дома на сина си създава неприятности.Снаха му решава да го върне в неговото село на брега на морето, където той е отново сред неговите пейзажи и приятелят му Гаспар, художник, който е взел да гледа едно малко момиче на име Ана Е. Между другото преустройва старата си къща.
Руфино е поканен да живее в къщата на Гаспар, където Ана E и кучето му всичко преобръщат и винаги дават мнението си. Гаспар умира и съдбата на Ана Е става несигурно. Започва една история между тях, в която Ана E, постепенно се превръща в малък водач на художник, който я учи да рисува за един  конкурс в училище.
"Синьото ябълково дърво"
Диего, момче на около 11 години на когото липсват емоции е принуден да прекара почивката с дядо си Франсиско, когото едва познава, в малка ферма в планините на венецуелските Анди. Това е един нов свят: без телевизия, без телефон, без ток и със студ, който пронизва до мозъка на костите, но опитът, който придобива свързан с магията на едно ябълково дърво, бележи целият му живот.

"Прах от вечността"
“Прах от вечността” разказва за едно незабравимо пътуване в джунглата на Амазонка на майка и нейната дъщеря през пространството, времето и духовността. Един трагичен инцидент станал по време на буря  над митичната река Ориноко. Единствената оцеляла е Ана, която се губи в великолепието на джунглата. Ранена, гола, безпомощна тя е обзета от страха пред неизвестното. Изпада в паника защото виковете й са в капан на растителността, която ги  заглушава. Когато е на път да се откаже, в мисълта й е само  Елена, малката й дъщеря, изведнъж я обграждат наколко индианци. Това е пътуване, което достига до върха на емоциите. Драматично приключение дълбоко в джунглата на Амазонка, сред местните индианци Яномами.
"Реверон"
Една любовна история, която се случва между 1924 и 1954 г. на брега на Карибско море, където откриваме света на големия венецуелски художник Армандо Реверон, връзката му с Хуанита, неговата муза и неразделна спътница, приятелите, които ги посещават. Показано е създаването на предметите, които представляват неговия свят, манията му към тропическата светлина, която е ослепителна. Ние ще видим развитието на психичното му заболяване и неговия забавен свят, емоционален и болезнен в рамките на едно магическо пространство, в така наречения ЗАМЪК.
"С главата надолу"
Ренато е овдовял дядо, любящ баща, енергичен дух, слаб   и болнав, което го кара да бъде затворник в собствения си дом, разположен на върха на планината, от която съзерцава морето, което го връща към спомените за неговата любима, и където той мечтае да се върне.
Той има три деца, Монсерат, която за да се грижа за него изоставя собствените си нужди и иска да възобнови живота си, но за да го направи трябва да  предприеме недемократични мерки. Анита, втората му дъщеря, по случайност забременяла на 45 години е разочарована и изживява семейна кризал Тя е толкова фокусиран върху личните си проблеми, че не обръща внимание на  нуждите на другите. Салвадор е най-младият от синовете му, единствен мъж  е светлината в очите му, който е свързан с един трагичен спомен, в момента живее в един измислен свят, поради което без да иска се превръща в съучастник на сестрите си.
Ренато открива, че дъщерите му са решили да го хоспитализира изпратят в болница против волята му и не е готов да го приеме. С намесата на Карлота, неговата внучка й „съучастник“, задейства гениален план и започва едно мечтано пътуване, като се излага на големи рискове.
"Пощенски картички от Ленинград"
Костюми, скривалища и фалшиви имена използва главната героиня, която заедно с братовчед си Тео преосмисля живота на родителите си, партизани през 60-те години във Венецуела. Като в игра те правят от преследването и тайния живот една авантюра, докато чакат родителите си да се върнат от планината. Но играта на децата не може да скрие противоречията и предателствата, които се случват в партизанския живот. Страхът е винаги там и се засилва още повече с получаването на пощенски картички от Ленинград.
Филмът е носител на множество международни награди и с номинация за Оскар.
Входът е свободен.