Масови арести в Италия заради източването на пари за мигранти

Арестувани са 68 души, много от които принадлежат на клана „Арена”

Мащабна полицейска операция в Италия в ранните часове на деня срещу източването на пари за мигранти, съобщава Reuters.

В операцията са участвали 500 служители на реда. Много от арестуваните принадлежат на клана „Арена” - част от мощната калабрийска организация „Ндрангета”. Според обвиненията кланът е правил милиони на гърба на мигрантите.

„Повече от 500 агенти тази нощ арестуваха 68 души, обвинени във връзки с мафията, незаконно носене на оръжие, измами, злоупотреби в ущърб на държавата и кражби”, съобщи полицията в град Катанзаро.

Кланът контролирал ръководството на центъра за прием в Изола ди Капо Ризуто, където имало близо 1 500 мигранти, а дейността е продължава от десет години.

Полицията арестува Леонардо Сако – ръководител на католическата асоциация „Мизерикордия”, която официално ръководи мигрантския център. Местният свещеник Едоардо Скордио също е задържан.

Полицията посочи, че най-вероятно кланът „Арена” чрез Сако е получавал договори за предоставяне на услуги като доставката на храна в центъра, а католическата асоциация е била специално създадена, за да обслужва схемата и други мафиотски фамилии.

Ръководителят на държавната комисия за борба с мафията Роси Бинди каза, че операцията е „важен резултат в борбата срещу „Ндрангета" и проникването на мафията в управлението на делата, свързани с мигрантите”.