ЕП поиска отнемане на правото на глас на Унгария в ЕС

Документът е бил приет с 393 гласа "за"

Европейският парламент прие резолюция, в която призова за отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Резолюцията е била приета с 393 гласа „за”, 221 „против” и 64 „въздържали се”. Процедурата може да бъде задействана по искане на евродепутатите, Европейската комисия (ЕК) и мнозинството от държавите в ЕС.

ЕП поиска унгарското правителство да отмени законите, които утежняват правилата за дейност на неправителствените организации.

Наказателната процедура срещу Унгария заради законодателството, свързано с предоставянето на убежища също ще продължи. От ЕК отбелязаха, че Унгария нарушава международното право, като не предоставя достатъчни възможности за подаване на молби за убежище, задържа в разрез с нормите мигранти и ги връща обратно в несъответствие с утвърдените общи процедури.

Мнозинството от евродепутатите призова още Централноевропейският университет, финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, да остане в Будапеща. Преди няколко седмици ЕК обяви, че предприема първата стъпка по откриването на наказателна процедура срещу Унгария заради приетите промени в закона за висшето образование.