Граждански организации призоваха за разпускане на НАТО

Свят

22-05-2017, 10:50

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Столтенберг: Сътрудничеството между ЕС и НАТО се превръща от изключение в правило

Посланието на протестите ще бъде "Първо хората, после войната"

Стотина представители на граждански организации в Европа се събират в Брюксел, за да призоват за разпускането на НАТО, съобщава БНТ, позовавайки се на БТА.

Гражданите са се събрали в лагер, разрешен от властите и разположен в покрайнините на града. Проявата е свързана с насрочената за четвъртък среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел. Организаторите поясняват, че целта им е мирен протест, без насилие. Те са получили разрешение ден преди срещата да се явят на демонстрация пред централата на пакта.

От неправителствените организации настояват средствата за отбрана, които трябва да достигнат два процента от БВП в държавите от НАТО до 2024 г., да бъдат използвани за нещо друго. Посланието ни е "Първо хората, после войната", пояснява говорителят на организацията "Да действаме за мир" Стефани Дамблон.

Същата организация призовава Белгия да напусне НАТО и отбелязва, че макар белгийските власти да не потвърждават, на тяхна територия се разположени около двайсетина ядрени бойни глави по таен договор със САЩ.