Интерпол обяви бивш президент на Панама за издирване

Панама изпрати в Държавния департамент на САЩ миналата година искане за екстрадиция на Мартинели

Интерпол обяви за международно издирване и издаде заповед за арест на бившия президент на Панама Рикардо Мартинели, който трябва да отговаря по обвинения в политически шпионаж по време на мандата му като държавен глава в периода 2009-2014 г., съобщи Reuters, позовавайки се на високопоставен полицейски служител в Мексико.

Бившият президент бе обвинен в корупция и в използване на държавни средства, за да шпионира незаконно над 150 свои политически съперници. Ако бъде признат за виновен, го заплашва присъда от над 20 г. затвор.

Адвокат на Мартинели, чието местонахождение в момента е неизвестно, отказа да коментира съобщението на Интерпол. Самият Мартинели неотдавна отрече да е вършил нещо нередно и писа в Туитър, че неговият наследник на поста - Хуан Карлос Варела, го преследва, за да отвлече вниманието от собствените си проблеми. Варела беше вицепрезидент на Мартинели, но двамата са в открит конфликт след предаването на властта между тях.

По време на президентството на Мартинели Панама имаше един от най-високите показатели за икономически ръст на целия американски континент, като постигна особено големи успехи в изграждането на инфраструктурата.