Бизнес и образованиe се обединяват срещу „изтичането на мозъци“

Българска компания предоставя 70 стипендии за талантливи български кандидат-студенти, които ще останат да учат в България

„Дарик холдинг“ ще предостави общо 70 стипендии за висше образование за талантливи български кандидат-студенти, които ще изберат да следват в България. Това бе обявено днес от президента на холдинга Радосвет Радев по време на  пресконференция на тема „Как да задържим талантливите студенти в България?“.

Ще бъдат предоставени 60 стипендии от името на „Дарик Холдинг“ на стойност 1500 лева (750 евро) за първи семестър на академичната 2017/2018 година, от друга страна, лично от Радосвет Радев ще бъдат дадени 10 стипендии на стойност 2000 лева (1000 евро) всяка отново за първи семестър на настъпващата академична година. Тези стипендии ще бъдат отпускани на кандидат-студенти във Висше училище по мениджмънт (ВУМ). По време на пресконференцията, г-н Радосвет Радев обясни мотивите си да предостави стипендиите точно за такъв тип образование. Той изтъкна, че това, което го е впечатлило най-много е, че обучението във Висше училище по мениджмънт-Варна (ВУМ), което позволява на талантливите студенти да се развиват, придобивайки опит в чужбина чрез обучение или стаж по специалността, които се предоставят в престижни университети и компании от ВУМ. За поредна година по критерии „мобилност на студенти“ висшето училище е класирано на първо място в света от близо 1500 университета включени в четвъртото издание на рейтинга U-Multirank – рейтинга  финансиран от Европейската комисия.

„Студентите на ВУМ се обучават в престижни университети (обмен) или работят в индустрията, а след като се върнат у нас да завършват с две дипломи за бакалавър – българска, британска или от друг водещ европейски университет партньор (Швейцария, Норвегия, Холандия и др.). ВУМ е алтернатива на качественото образование в чужбина – над ¾ от студентите му заявяват, че биха избрали да учат в чужбина ако не беше възможността да учат във ВУМ. Те обучават студенти в областта на информационните технологии и туризма – области, в които страната ни има нужда от качествено обучени кадри на управленско и оперативно ниво; точно в тези области, висшето училище е поставено на 20-то място в света за магистърската си програма по туризъм (според глобалният Best-Masters ранкинг).“ – сподели доц. Тодор Радев, ректор на Висше училище по мениджмънт.

Стипендиите ще са валидни при прием за обучение в бакалавърска или магистърска програма. Желаещите да се възползват от тази възможност ще трябва да минат през предварителен подбор – интервюта с представители на Дарик и ВУМ като предварително, до 30 юли трябва да бъде попълнен специален електронен формуляр на уебстраницата на висшето училище. Интервютата ще се провеждат в градовете Варна и София, а за българчетата, които са в чужбина или нямат възможност да пътуват – ще бъде възможно видео интервю чрез интернет. Крайното класиране ще бъде обявено чрез медиите и на официалната уебстраница на висшето училище, както и чрез Дарик Радио.