Столтенберг призова НАТО да се намеси след атентата в Манчестър

Утре ще се проведе среща на НАТО в Брюксел, чиято г

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоява алиансът да засили борбата си срещу терористичната организация "Ислямска държава", съобщава Daily Mail. Столтенберг заяви, че бомбеният атентат в Манчестър показва, че алиансът трябва да се съгласи на срещата на високо равнище с американския президент Доналд Тръмп и да направи повече за борбата с тероризма.

Тероризмът ще бъде главна точка на дневния ред на срещата в четвъртък в Брюксел. "Очаквам съюзниците от НАТО да се намесят и да се съгласят да положат повече усилия в борбата срещу тероризма, не на последно място и заради нападението в Манчестър", заяви Столтенберг.

Тръмп беше определил НАТО като "остаряла организация", защото не се е съсредоточила върху заплахата от ислямския тероризъм. Въпреки смекчаването на тона му оттогава, той иска НАТО да се присъедини към коалицията срещу "Ислямска държава".

"Всичките 28 съюзника се присъединиха към коалицията като отделни страни и ако НАТО стане член, това значително ще засили координацията във войната срещу ДАЕШ в Сирия и Ирак", допълва Столтенберг.