Цацаров: Шест души са били задържани при акцията на летище София

Общество

26-05-2017, 11:27

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Радев: Двама са граничните полицаи задържани за каналджийство

Таксата за преминаване на чужденец е била 6 000 евро

До момента са задържани шестима души, от които двама са гранични полицаи. Останалите двама са организатори на канала, чужди граждани, които общо взето пребивават у нас от около, а може би и повече от 10 години. Останалите двама са лица, които са се възползвали от този канал. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с акцията на Летище "София" от снощи по линия на нелегалната миграция.
Шест души са били задържани при акцията на Летище София. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, който присъства на инспектирането на новата сграда на Софийския районен съд.

Цацаров уточни, че двама от тях са гранични полицаи, а други двама са заподозрените за организатори на канала - чужденци, които пребивават у нас отдавна. Последните двама задържани са хора, които са се опитали да се възползват от канала за трафик.

"На практика става дума за трафик на чужденци, за лица, които пристигат от различни дестинации. Например, последният който е задържан, е от Кипър. Пристига на Летище "София" с нередовни документи и е пропуснат въпреки нередовните документи от съответните гранични полицаи. Таксата, ако мога така да се изразя, за преминаване на чужденец (влезлият е гражданин на Бангладеш, организаторите също са съпричастни към тази страна) е в размер на 5 000 евро на човек. Таксата, която един граничен полицай е следвало да получи, е в размер на 4 000 лева”, обясни Цацаров.

По думите му, работено е доста старателно и в малко по-тежки условия. Аерогарата не е пространство, в което е възможно да се осъществява наблюдение и всякакви други начини за наблюдение, чрез които престъпленията могат да се документират. „Но благодаря и на НДБОП и на Специализирана прокуратура, МВП. За първи път е на лице канал за трафик на чужденци през аерогара”, каза още Сотир Цацаров.