18 състава и стотици добруджанци извиха най-дългото хоро в Бранище

На хорото се хванаха и трима депутати от региона

Мрачното време и прогнозата за дъжд не уплашиха организатори и гости на Петата открита  фолклорна хоротека в село Бранище. 18 състава за народни танци от Североизточна България се включиха в танцовото събитие, което се проведе на стадиона в добричкото село. Стотици  танцьори се хванаха на най-дълго добруджанско хоро, което се изви на стадиона, очертавайки контура на картата на България. В хорото, дълго 300 метра, се включиха и трима народни представители – Живко Мартинов, Даниел Петков и Йордан Йорданов.
Хорото, наречено „Българската магия” или „Осмото чудо” на света е това, което ни събира днес тук, заяви по време на откриването на събитието кметът на село Бранище Димитър Димитров. Ние не организираме, а само реализираме идея, родена през 2013 година. Тази идея е да съхраним и предадем на поколения българския танцово фолклор, заяви още кметът, като благодари на всички участвали в организация на събитието и на община Добричка за финансовата подкрепа.  
Пазете живи народните традиции, които разкриват красотата на музикалното, певческо и танцово изкуство. Самодеецът е човек, който има силен дух и този силен дух го съхранява и го превежда по трудния път на твореца. С тези думи кметът на община Добричка инж. Тошко Петков се обърна към всички участници, като ги определи като „пазители на българщината” и „разпространители на духовна светлина”.

Източник: МГ Добруджа