Красен Кралев: Третият мандат на Борисов отбелязва края на прехода

"В моя ресор няма как да има злоупотреби, възможни са грешки", посочи министърът на спорта

Краят на политическия преход е отбелязан от даването на втори и трети мандат на премиера Борисов от българския народ. Това каза в ефира на Канал 3 министърът на младежта и спорта Красен Кралев. По неговите думи Борисов е много по-взискателен вече и е въвел нов стандарт за личностите във властта.

"Всеки от нас знае много добре, че ако някой от нас допусне грешка, ще бъде уволнен. Преди дори опозицията да е разбрала, че сме сбъркали, ние ще си знаем и ще си понесем политическата отговорност", коментира той. На въпрос къде може да има злоупотреби в неговия ресор Кралев отговори, че не може да има злоупотреби, но могат да стават грешки. Той даде за пример казуса на базите на ЦСКА, като обясни, че планът е веднъж завинаги да бъдат дадени и да се инвестира в тях. "Как могат да се отдават спортни съоръжения е проблем, който ще се реши с новия Закон за спорта", посочи министърът.

"Търгът за ЦСКА ще се проведе, когато сме готови с документите. Те ще бъдат публични и не може да има скрити неща. Ние ще го направим по най-прозрачният начин", каза Кралев. Той отказа да коментира думите на служебната министърка на спорта, че който вземе емблемата на ЦСКА, ще вземе и басите. "Няма общо между двата процеса", категоричен беше Кралев.

По темата за спорта в образованието министърът изрази мнението, че забравянетоо за тренировки на децата е грешка, като посочи, че едва 30% от тях спортуват. "В този мандат няма да имаме задължения за погасяване и затова се надявам, че средствата ще стигнат за инвестиции в нови спортни съоръжения", каза министърът. Той припомни, че в предишните мандати бюджетът на ведомството е бил повишаван между 3 и 5%.

Кралев обясни, че се опитват да уеднаквят политиката на общините, защото в момента всяка има своя политика по отношение на спорта и сама решава колко пари да се дават за съоръжения. "Големите рамки ще бъдат очертани в новия закон, старият вече не отговаря на съвремието", допълни министърът.

"Спортните училища не функционират правилно. Без образование не може. Ще сменяме ръководства, ще сменяме правилата", заяви още Кралев. Според него има федерации, които винаги са лежали на държавната хранилка.

Той заяви, че няма конфликт с шахматната федерация. "Начинът, по който е усправлявана тази федерация през последните години, е изключително скандален", заключи министърът.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен