Поптодорова: Дискретността на Тръмп е смущаваща

Доналд Тръмп все още живее в кожата си на бизнесмен

Лидерите на НАТО, които за първи път се видяха с Макрон и Тръмп се разделиха объркани, смутени, очевидно отчаяно вкопчени в усилието да подкрепят и да създадат отново - единството на НАТО. Това каза в ефира на БНТ бившият посланик на България в САЩ, която сега е част от екипа на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

По думите на Поптодорова "смущаващото за повечето беше дискретността на президента Тръмп по отношение на чл. 5, или по-скоро неспоменаването му. Очевидното е вярно за учредителите, за страните, основали пакта", каза тя. Поптодорова уточни, че за балтийските държави е било жизнено важно преповтарянето на този чл. 5 от устата на американския президент.

Според нея за нас също е било важно, "не защото сме под някаква директна заплаха, а за да получим повторно уверение в това, че като млад член, нов член на НАТО е третиран като важен и обект на защита при всякаква неблагоприятна ситуация".

Другото важно, което посочи Поптодорова е отказа на Тръмп да препотвърди споразумението от Париж по климатичните промени. Именно тези две неща са провокирали реакцията на Ангела Меркел, която днес каза, че "трябва да разчитаме на себе си" без да споменава нито една държава. Това пък от своя страна е предизвикало бърза реакция от страна на Великобритания, която в лицето на представители на правителството са заявили, че независимо от Брекзит, страната ще остане винаги свързана със своите съюзници. По думите ѝ "президентът Тръмп все още живее в кожата си на бизнесмен".

"Той все още не е осъзнал ролята на американския президент както и да се нарича той и ролята на Америка в света. Той затова и подходи като класически бизнесмен по време на своята обиколка, включително и Саудитска Арабия", допълни тя.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия