Съдът даде ход на делото за незаконно уволнение на К. Костадинов от общината

Бившият директор на Регионалния исторически музей иска да бъде отменена издадената от кмета на Добрич заповед за освобождаването му

Районен съд - Добрич обяви за решаване дело, образувано по иск на бившия директор на Регионалния исторически музей К. К. срещу община Добрич. Той оспорва по съдебен път заповедта, с която е бил освободен от длъжност. Ищецът настоява съдът да признае, че трудовият му договор е бил прекратен незаконосъобразно, да бъде отменена издадената от кмета на Добрич заповед за освобождаването му от заеманата длъжност и той да бъде възстановен на поста директор на музея. К.К. претендира да му бъде изплатено и обезщетение за времето, в което е останал без работа - от 2 февруари до 1 май тази година.

Ответникът в лицето на община Добрич настоява съдът да отхвърли исканията на бившия директор на музея като неоснователни. Според Общината трудовото правоотношение с К. К. е прекратено по инициатива на служителя и  той не разполага с правото да оспорва законосъобразността на собственото си волеизявление.  В отговора на исковата молба се посочва, че на 30 януари 2017г. директорът на музея е депозирал молба, с която е отправил 3-месечно предизвестие до работодателя за едностранно прекратяване на трудовото правоотношение. Договорът му е бил прекратен на 2 февруари тази година, като за неспазения срок на предизвестието на бившия директор на музея е било платено обезщетение.

Ищецът не се яви на днешното съдебно заседание, но съдът даде ход на делото, след като прецени, че не е налице хипотезата по чл.142, ал.2 от ГПК,  според която делото се отлага, ако страната и пълномощникът не могат да се явят поради препятствие, което страната не може да отстрани. Районният съд счете, че липсват доказателства за това, че ищецът и неговият адвокат не са могли да се явят на делото по визираните в тази законова разпоредба причини. Ищецът не е посочил каквито и да е причини за отсъствието си, а неговият адвокат е депозирал молба за отлагане на делото, като за причина е посочил служебен ангажимент в същия ден и час във ВАС. Към молбата са приложени  подадена до ВАС касационна жалба, както и изпратената до адвоката призовка за делото във Върховния съд. От документите се вижда, че касационната жалба е била подадена на 25 февруари 2016г., а призовката е била връчена на 20 юли миналата година. Районният съд отбелязва, че датата за днешното съдебно заседание е била определена  на 16 май 2017г. - по време на предходното заседание по делото, в присъствието на процесуалните представители на страните, когато адвокатът на ищеца е бил наясно със служебния си ангажимент във ВАС. По тези съображения съдът намери, че не са налице уважителни причини за отлагане на делото. Освен това съдебната практика е категорична, че служебната ангажираност на адвоката не е причина за отлагане на дело, посочват още от съда.

Районният съд днес прие представените от община Добрич допълнителни писмени справки и поради липса на други искания от страните обяви, че ще излезе с решение по делото на 13 юни.