Жан-Клод Юмкер: Бъдещето на Украйна е с Европа

Юнкер изразява надежда процесът да приключи бързо и навреме за срещата ЕС - Украйна през юли

Гласуване в Горната камара на холандския парламент изпраща важен знак от Холандия и целия Европейски съюз към нашите украински приятели - мястото на Украйна е в Европа. Бъдещето на Украйна е с Европа. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Той благодари на холандското правителство и на партиите за усилията им да доведат този процес до успешен край. Много сме близо до постигането на целта, заявява Юнкер. Споразумение за асоцииране, включително в частта за зона за свободна търговия, е само на крачка от ратифициране, добавя той. Юнкер изразява надежда процесът да приключи бързо и навреме за срещата ЕС - Украйна през юли.
Споразумението за асоцииране вече увеличи двустранната търговия, донесе напредък за предприемачите, способства за започването на различни реформи в Украйна и откри нови възможности за гражданите. Нека използваме момента за допълнителното укрепване на нашето партньорство, призовава председателят на ЕК.
ЕС и Украйна подписаха споразумение за асоцииране преди три години, което ще влезе в сила, след като всички страни от Общността го ратифицират. През декември 2016 г. Европейският съвет реши, че споразумението не открива възможност за членство на Украйна в ЕС, не предоставя общи гаранции за сигурност или военна помощ за Украйна, не дава на украинските граждани достъп до пазарите на труда на държавите от ЕС, не обвързва държавите от ЕС с финансова помощ за Украйна. В решението бе посочена необходимостта от борба с корупцията в Украйна.
През април миналата година холандските власти свикаха референдум, на който мнозинството отхвърли ратификацията. Според изследване на резултата от референдума, онези, които са отхвърлили споразумението, са се опасявали от приемане на Украйна в ЕС и от размерите на корупцията в бившата съветска република - два въпроса, уредени в предхождащото решение на Европейския съвет.
След решението на парламента в Хага предстои крал Вилем-Александър да подпише съответния закон. Споразумението ще влезе в сила "на първия ден от втория месец след датата", на която е внесен в Съвета на ЕС последният документ за ратификация, уточнява ЕК.