Ген. К. Попов: Важно е въпросите за финансите на отбраната да се дискутират

Досега не сме плащали за съюзнически самолет да пази небето ни

Трябва да се проведат допълнителни преговори и да се избере самолетът, който носи сигурност. Има много критерии, тежести и всички тези параметри се събират в едно, но решението е политическо. Това заяви в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ ген. Константин Попов, който е бил командир на военновъздушните сили и началник на отбраната. Той обясни, че понеже договорът е междудържавен, трябва да мине ратификация през парламента.

За възможността да закупим самолети втора ръка, ген. Попов заяви, че това е предвидено в оценките: „Колко е продължителността на живота, колко струва експлоатацията, обучението. Малко елементарно е стар или нов. Тези самолети носят бойни способности и всичко това се оценява. Важно е да има и политическата оценка”.

На въпроса какви самолети трябва да купим, той отговори, че, когато осъществяваме този проект, не купуваме само самолети. „Нещата са по-сериозни, става въпрос за сигурност и не съм виждал офертите, но там всички тези елементи трябва да бъдат оценени”, добави Ген. Попов. "Личното ми мнение няма стойност, има стойност това което работната група съвсем прецизно е направила".

"Служебното правителство реши, че някой друг ще реши. Да решиш, че някой друг ще реши не е решение", каза още генералът. "Важно е въпросите за парите за отбраната да се дискутират и да няма емоция, да няма пристрастия", допълни той.

„Като командир на военновъздушните сили съм полагал всички усилия военновъздушните сили да вървят напред, но като началник на отбраната съм полагал грижи всички да могат да се развиват своевременно в разполагаемия ресурс и да се иска допълнително ресурс. Политиците на високо ниво очевидно намериха съгласие да няма пристрастия, а да се развиват и трите вида въоръжени сили паралелно, синхронизирано и това е добре, защото българската армия е едно цяло. Ние не воюваме поотделно – военновъздушни сили, сухопътни войски и военноморските сили”, заяви ген. Константин Попов.

Попитан загуба на суверенитет ли е това, че съюзнически самолети ще пазят небето ни, генералът отговори, че след като тренираме заедно, след като ще воюваме заедно, няма нищо лошо в това заедно да изпълняваме и тази задача по „еър полисинг”. Въпросът е ще плащаме или не. "Досега не сме плащали, няма и да плащаме", каза ген. Попов.

Той допълни, че нямат противоречия с президента Радев по въпроса за еър полисинга: „Ставаше въпрос за една концепция, който документ не е задължителен. Беше обсъждан като даваше възможност. Самият ген. Радев като командир на ВВС предостави тези цифри колко ще струва и т.н. Решението, което се взема от началника на отбраната и от министъра на отбраната и нагоре по веригата е, че ние няма да плащаме”.

"Хубавото в НАТО е, че всеки може да си каже мнението и да се търси решение", заяви ген. Попов. „Ние не винаги сме били единодушни по абсолютно всички въпроси. Не винаги сме били изпълнители на някаква чужда воля. Нормално е и на политическо ниво да има много спорове. Хубавото е, че Европа наистина трябва да положи усилия – да види какво може ние, европейските държави да направим за собствената си сигурност, включително и да плащаме за това с превъоръжаване със стабилизиране на нашите въоръжени сили, с изграждане може би на система за командване и управление вътре в ЕС, но това е един сериозен дебат, който предстои и ще трябва да се намери решение”.

Той обясни, че по договор трябва съгласие на всички страни, за да активира чл. 5, ако някой ни нападне. Тръмп може да се съгласи с операцията, но да не изпрати войски. Това са нюанси, допълни генералът.

"Важното е, че ние се намираме в много сериозна система за сигурност. Имаме ангажимент и ние към другите държави и те към нас", каза ген. Попов.