България е на 28-о място в Световния индекс на мира

Исландия остава най-мирната страна в света, позиция, която заема от 2008 година

България се изкачи до 28-о място от 163 страни в Световния индекс на мира, показва провежданото всяка година изследване. В индекса за миналата година страната ни заемаше 29-о място.
Исландия остава най-мирната страна в света, позиция, която заема от 2008 година. Тя е следвана от Нова Зеландия, Португалия, Австрия и Дания, които също заемаха високи позиции и миналата година. Няма промени и на дъното на класацията - най-малко мирната страна е Сирия, следвана от Афганистан на 162-о място, Ирак и Южен Судан. Йемен заема 159-ото място.
Общо 93 страни са подобрили позициите си в индекса на мира спрямо миналата година, а 68 са ги влошили, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА. Като цяло динамиката е положителна, но все още е рано да се говори за устойчива тенденция за укрепване на мира, предупреждават авторите на изследването.
Австрия, Дания, Финландия, Швеция и Белгия са влошили позициите си заради засилването на популистките партии, но остават сред челните 20. Полша е паднала с 11 места, заемайки 33 място, поради обществените протести и политическото напрежение. С 11 места се е влошила и позицията на САЩ, които останаха на 114-о място. Русия заема 151-о място, запазвайки позицията си от миналата година.
Политическата стабилност в САЩ е намаляла, след като президентската кампания на Доналд Тръмп е показала дълбоки разделения в обществото, отбелязва Ройтерс.
Световният индекс на мира се изготвя от Института за икономика и мир в Сидни въз основа на 23 показателя, включително случаи на свързани с насилие престъпления, равнище на милитаризация, внос на оръжие, брой на бежанците и брой на загиналите при вътрешни конфликти. Изследването показва, че политическите сътресения в САЩ са създали сериозна нестабилност в Северна Америка през 2016 г., а Близкият изток е обхванат от вълнения. В региона се намират три от петте най-нестабилни и размирни страни - Сирия, Ирак и Йемен.
Съперничеството между Саудитска Арабия и Иран е влошило положението във вече нестабилния Близък изток, водейки до удължаване на сирийската гражданска война. Двете страни подкрепят противоположни страни и в конфликта в Йемен, където саудитската авиация нанася въздушни удари почти всеки ден в подкрепа на усилията на йеменското правителство да си върне изгубени територии.