Отново стачка в мина "Оброчище" (видео)

Добруджанци

01-06-2017, 17:55

Снимка:

Кадър: Добруджа ТВ

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

14 нарушения в мина Оброчище

Откриха 14 нарушения в мина Оброчище след смъртта на работник

18 миньори останаха под земята

Миньорите от „Евроманган” отново излязоха на протест. Само два месеца, след като приключи предишния им протест, работещите в мината отново обявиха стачни действия. Причината е, че отново не са им изплатени ваучерите за храна и не се изпълняват договореностите, залегнали в колективния трудов договор, подписан на 5 април. Припомняме, документът бе подписан, след намесата на омбудсмана Мая Манолова. Преди това в продължение на две денонощия над 20 миньори отказваха да излязат от мината. Те прекратиха своята гладна стачка след като чуха новината лично от Мая Манолова, затова че правата им вече са защитени, а изискванията за увеличение на работните заплати, заплащане на извънреден труд, за ваучери за храна, обезщетения, транспорт и редовни медицински прегледи са удовлетворени.  
Днес 18 миньори от първа смяна отново отказват да излязат от шахтата заради неизпълнение на точно тези договорености. Нищо от подписаното в договора не е спазено, категорични са миньорите. От ръководството са поставили днес бележка че новите заплати с увеличението са начислени и на 8 юни ще бъдат дадени.Очакват се пари от експедиция в Китай, пише още на съобщението, както и че ваучерите за храна също са изплатени. Така само ни успокояват, и променят датите на плащанията, жалват се миньорите.Те вече не знаят към кого да се обърнат и кой трябва да ги чуе. В същото време камионите с продукцията им вървят един след друг."Работим, изкарваме , искаме си парите ,настояват рударите.Единственото което според тях може да доведе до по-добро развитие е смяната на концесионера.
28 миньори и още 12 души от втора смяна остават на пост пред мината. Те започнаха да събират пари за храна и вода на останалите долу миньори.Протестът продължава и утре.
За  7 юни представител на концесионера иска среща със синдиката на миньорите за да бъдат преразгледани 2 точки от КТД с които от ръководството на мината не са съгласни. За инцидента, който стана точно преди седмица с Ивайло Тодоров, колегите му казват, че е имал късмет., че не  е ударена главата. Двата му крака бяха счупени и ще остане поне три месеца на легло.Лошите условия и липсата на къртачи, според тях е причина за инцидента. След обявяване на стачна готовност, за която писахме на сайта на Медийна група „Добруджа”, двама инспектори от ОИТ-Добрич пристигнаха на място, но отказаха коментар. Миньорите обясняват, че от инспекцията редовно правят проверки, санкционират за нарушения , концесионерът си плаща глобата и до там.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Петър Петров

Видео: Добруджа ТВ