Ивайло Калфин: Няма бързо решение на атентатите

Атаките във Великобритания нямат политическа цел

Външната ни политика не може да бъде неутрална и да ни предпази от всякакви конфликти. Участваме заедно в ЕС и във всички външнополитически инициативи. Това заяви в ефира на БТВ бившият външен министър Ивайло Калфин по повод зачестяващите терористични нападения по в Европа. Той беше категоричен, че не сме остров, който да не се ангажира, но и не смята, че сме и дали повод да бъдем обект на подобно нападение.

Според него атентатите са зачестили заради смяната на балансите по света, глобализацията, междудържавните отношения и междуличностните такива. „Комуникациите и технологиите дават самочувствието на хората, че могат да напарват нещо много важно. Това е протест срещу начина по който функционира обществото”, каза Калфин.

По думите му бързо решение на проблема няма. „Притеснен съм за България и не заради опасност от терористичен акт, а заради разпада на обществото и липсата на мотивация да се върви напред. Хора се маргинализират, отпадат от образование и все по-малко се интересуват от това кой ги представлява”, посочи той.

"Не вярвам да има политическа цел на атаките във Великобритания. Въпреки че Манчестър доведе до промяна в баланса на силите мотивацията не е е партийна, а срещу системата, която ги е подслонила и им е дала възможност", каза бившият министър.

"Това не са хора бежанци, те са второ трето поколение живеещи в страната. В България има много интегрирани сирийци", заключи Калфин.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"