Откриха петото издание на кинофестивала „Златната липа“

Така "потеглиха" с пълна пара 42-те европейски ленти

Петото издание на международния фестивал за ново европейско кино беше официално открито снощи в залата на Държавна опера Стара Загора. Дори проливният дъжд, излял се като из ведро върху червения килим точно когато трябваше да потегли мажоретното шествие с военната духова музика и актьорите, не спря стотиците почитатели на фестивала, които препълниха залата до краен предел и на мнозина се наложи да останат правостоящи.

Преди това тържествен водосвет за здравето на всички участници и гости на фестивала отслужи лично Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян в съслужение със свещеници от Старозагорската епархия. Публиката посрещна с аплодисменти специалния гост на фестивала - голямата българска актриса Гинка Станчева, която получи престижната статуетка „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Изключително развълнувана, тя благодари на старозагорци за обичта и признанието. Преди директорът на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева и зам.кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, да и връчат статуетката, залата изгледа няколкоминутен клип с откъси от филми с участието на Гинка Станчева, сред които „Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Бай Ганьо тръгва из Европа“, „Нощем с белите коне“. Сред аплодиращите таланта и бяха едни от най- известните имена на българското кино и сцена – почетният гражданин на Стара Загора Васил Михайлов, Мартина Вачкова, Симеон Лютаков, Владимир Пенев, като председател на международното жури, Димо Алексиев, който беше водещ на церемонията по откриване на „Златната липа“`2017. За празничната атмосфера допринесоха вокалистите от формация „Траяна глас“ и пеещият актьор Орлин Павлов, който не пропусна да изпълни песента от филма „Живи легенди“.

Най-големите аплодисменти обаче бяха за основателя на фестивала Магдалена Ралчева, която успя само за 5 години да наложи Стара Загора като един от европейските градове – центрове на кинофестивали. Голяма изненада за нея беше официалното предложение на дамския клуб „Зонта“ – Стара Загора“ Магдалена Ралчева да получи званието почетен гражданин на Стара Загора, обявено на сцената от президента на организацията Надежда Чакърова. Страхотните емоции продължиха с прожекцията на новия филм на Маги Ралчева „12 А“, който тя представи заедно със сценариста на лентата Николай Колев. След финалните надписи на историята за един клас пораснали ученици аплодисментите преминаха в продължителен бис.

Така петото издание на „Златната липа“ потегли с пълна пара и програмата му от 42 европейски ленти вече се върти в залите на операта и библиотеката в Стара Загора.

Днес специалният гост на събитието Гинка Станчева откри своята звезда в Алеята на липите и посади липова фиданка.