Теменужка Петкова: Временно ще прекратим концесията на мина "Оброчище"

През този период концесионерът е длъжен да изплаща трудови възнаграждения

"Концесионерът на мина "Оброчище" има неизплатени концесионни възнаграждения към бюджета, които са близо 205 000 лева", заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"На това основание от правото, което ми дава законът за подземните богатства, от днес временно ще прекратя тази концесия до изпълнение на ангажиментите на концесионера. Временно се спират всички дейности по добив, но всички други задължения остават", добави още Петкова.

Тя призова миньорите да излязат от мината, за да може и концесионерът да изпълни ангажиментите си и да не бъде подлаган на риск животът им там.

Въздухът в мината се влошава, но миньорите продължават протеста. Те очакват властите, за да обсъдят проблемите на мината и неизплащането на пари и да се намери решение. Проверка на главна инспекция на труда показа нарушения, обещано е след 8 юни да бъдат изплатени евентуално заплатите за май.

Колективния трудов договор е подписан, но не са изпълнени записаните договорености в него, завиха миньорите. Затова искаха разваляне на концесията.

Очаква се омбудсманът и представител на министерството на икономиката да пристигнат в мината в "Оброчище".