Старият дъб в Тервел участва в конкурс а „Дърво с корен 2017“

Номинацията е направена от СУ „Йордан Йовков“.

Конкурсът е със седемгодишна история и се организира от Фондация „ЕкоОбщност“ гр.София.Номинациите се събират до 31 юли 2017 г. чрез сайта на Фондацията. След изтичането на този срок независимо жури ще излъчи десет дървета финалисти. За тях ще има онлайн гласуване на страницата на Фондация „ЕкоОбщност“. На сайта на фондацията можете да видите седемте дървета, които са били избирани за „Дърво с корен“ от 2010 до 2016 година.

Номинацията на „Старият дъб“ е направена от СУ „Йордан Йовков“. Ползвана е информация за вековното дърво от електронната страница на Община Тервел и от броеве на общинския вестник.

До началото на 90-те години на миналия век Дъбът се е намирал в трасето на улица с автомобилно движение.След това става част от площадно пространство и е пощаден от автомобилите. През 2011 г. Община Тервел постави декоративна метална ограда и обозначителна табела – и двете с цел да бъде предпазено дървото от поставяне на некролози и съобщения по кората му.

Преди столетия мястото на днешния градски площад е представлявало дъбова гора. Разказва се, че това дърво е единственото запазено от гората при заселването и строежа на сградите и пешеходните зони.Счита се, че дървото е на повече от 400 години.То е символ на града и ценност за всеки тервелчанин.

Да стискаме палци на „Старият дъб“ – за да заеме своето място сред десетте дървета - финалисти, а след това нашата енергия да го направи „Дърво с корен 2017-та“.Но дори и това да не се случи – Старият дъб е нашият корен , общ спомен и символ на всички родени , живяли и живеещи в Тервел.