Буджака гостува на Добруджа

От 2 до 6 юни

В рамките на Литературна седмица под наслов „Буджака гостува на Добруджа”, на 3 юни 2017 г., поети от Молдова и Украйна гостуваха в Регионална библиотека „Дора Габе” гр. Добрич. На творческата среща присъстваха представители на Сдружението на писателите Добрич, Дружеството на краеведите „Отец Павел Атанасов”, автори от Добрич, граждани.

Поети и писатели, бесарабски българи от Молдова и Украйна, гостуват на общините Добрич, Добричка, Балчик, Шабла и Каварна, по инициатива на Асоциацията на българите по света, със съдействието на Съюза на независимите поети и писатели, Регионална библиотека „Дора Габе” и Дружество на краеведите „Отец Павел Атанасов”.
Литературната вечер откри Невяна Христова, директор на регионалната библиотека, която поздрави гостите и благодари на организаторите за идеята тази среща на духовността да се проведе в библиотеката. Стоил Стоилов, председател на областната структура на  Асоциацията на българите по света, сподели радостта си от осъществяването на родолюбивите срещи, градящи културни мостове между българите в Молдова, Украйна и България, които се надява да се превърнат в традиция.

Бесарабските творци представи Димитър Боримечков, поет, журналист, издател и общественик от град Тараклия, Молдова. Свои стихове изпълниха с много вълнение Таня Танасова-Тодорова, Прасковия Василева Серт, Надежда Танова, Дария Полякова, Петър Добрев и Наталия Горбан. Поезията на нашите сънародници, написана на български език, разкри на публиката преживяванията и вдъхновенията, топлото отношение и копнежа към милата прародина, българското, което живее в тях и което пренасят във времето и пространството.
Във фоайето на библиотеката, гостите имаха възможност да разгледат картини и рисунки на бесарабската българка Евгения Павлова Паскалева, праправнучка на отец Павел Атанасов.

Творческата среща бе съпътствана от размяна на авторски произведения с добрички поети и писатели. На всеки от гостуващите творци Регионална библиотека „Дора Габе” направи специален подарък от свои издания, както и книги от български автори.

В края на срещата гостите разгледаха залите за обслужване и фондовете на библиотеката, към които добавиха дарение на книги и отделни броеве на молдовски и украински периодични издания – в. „Български глас”, в. „Камбана”, както и на издавания в България в. „Корени български”.