След разговор на омбудсмана Мая Манолова с премиера Бойко Борисов държавата отнема концесията на мина „Оброчище“

От миналия четвъртък 17 работници останаха под земята

След проведен разговор на омбудсмана Мая Манолова с премиера Бойко Борисов в събота днес стана ясно, че концесията на мина „Оброчище“ ще бъде спряна за две седмици. Общественият защитник за трети пореден път тази сутрин  отпътува за мината, сезирана от работниците, че техните трудови възнаграждения и ваучери отново не се изплащат. По тази причина, от миналия четвъртък 17 работници останаха под земята, като междувременно четирима излязоха поради влошено здравословно състояние. След разговор днес по телефона с тях, Манолова успя да ги убеди да излязат от галерията. 

„Ситуацията след третото ми посещение тук си остава същата. Отново хората бяха в стачка под земята, отново концесионерът не си е изпълнил ангажиментите, не си е платил заплатите и ваучерите. Последният път водих спорове с институциите, дали е безопасна и доколко е безопасна и нормална средата на труд. Знаете какво се случи на 26 май – трудова злополука, при която Ивайло -  водачът на протестите, е с два смазани крака, поради липса на материали за укрепване на участъка и защото там са били двама, а не четирима миньори“, коментира Манолова. Тя бе категорична, че е престъпление миньорите да рискуват здравето и живота си за по 600 лв. заплата.

„Държавата чрез нейните институции най-накрая се намеси в казуса „Оброчище“, за да защити работниците от експлоатацията и лошото отношение, на което са подложени. Тук е и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, за да връчи известие за спирането на концесионния договор на „Евроманган“ ЕАД. На практика 14 дни концесионерът - работодател на миньорите, ще има само задължения да плаща заплатите и да поддържа рудника в нормално състояние, но няма да има право да добива руда и да я реализира“, каза омбудсманът. 

Манолова посочи още, че концесионерът се проверява от всички институции – Министерството на енергетиката, Окръжната прокуратура – Добрич, полицията, инспекцията по труда, НАП, за да се проследи дали не са укривани данъци и коректно ли е отчитан добивът от мината.

„След като изпълнителната власт най-сетне реагира адекватно, наред са народните представители. Преди месец внесох заедно с КНСБ законодателни предложения срещу подобни нагли работодатели, затова е крайно време депутатите, които и без това нямат особена законодателна програма и работа в момента,  да се заемат с тяхното обсъждане“, категорична бе Манолова.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков увери миньорите, че работата по укрепване на галериите ще продължи, така че мината да не изпада в нефункционалност. 

По-късно окръжният прокурор Пламен Николов, омбудсманът Мая Манолова  и старши комисар Николай Спасов – директор на Областна дирекция на МВР в гр. Добрич, посетиха на място пречиствателната станция на мангановата мина и се увериха, че е верен сигналът до държавното обвинение, че отпадните промишлени води се изливат директно в р. Батовска, а оттам в морето край курорта Албена. Омбудсманът апелира институциите да започнат задълбочена проверка, за да се проследи дали съществува риск за околната среда.

Видеото е предоставено от Пресцентъра на Омбудсмана на Република България