Сухопътната и въздушната блокада в Катар предизвикаха паника

Напрежение имаше и в обменните бюра, след като катарските власти забраниха търговията с валутите на довчерашните им арабски съюзници

Кувейт се нае с тежката задача да сдобри Катар и скъсалите отношенията си с него Саудитска Арабия и още 4 арабски държави. Докато Държавният департамент на САЩ призовава съюзниците в Персийския залив да се опитат да преодолеят мирно противоречията си, президентът Доналд Тръмп поне привидно взе страна в спора. Катар остава напълно изолиран в региона. Жителите му се презапасяват с храна, след като Саудитска Арабия затвори сухопътната граница на емирството.

Координираното скъсване на дипломатическите отношения с Катар на повечето страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив доведе до хаос в супермаркетите в Доха. Хората се редяха на дълги опашки и се презапасяваха от страх от недостиг на храна и вода в иначе богатото на природен газ емирство.

Напрежение имаше и в обменните бюра, след като катарските власти забраниха търговията с валутите на довчерашните им арабски съюзници. Много от бюрата изчерпаха запасите си от долари и евро.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет и Йемен отмениха полетите на авиокомпаниите си за Доха и забраниха на катарските авиолинии достъп до въздушното им пространство. Рияд дори обяви двудневен срок за затварянето на представителствата им в кралството.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обвърза случващото се с Катар с посещението си в региона в края на май. В Туитър Тръмп поне на пръв поглед взе страна в спора.

Междувременно емирът на Кувейт шейх Сабах ас Сабах пое посредническа роля и замина за Рияд, за да преговаря със саудитския крал Салман. Според западни медии причината за разрива в Залива са платени от Катар на Иран и джихадисти 1 милиард долара откупи за заложници в Ирак и Сирия.