"Хулиганите" посрещат правнуците на Макгахан в Свети Влас

Мисия Бургас

07-06-2017, 11:12

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес почитаме новомъчениците от Баташкото клане

Там ще бъде официално открит барелеф на американския журналист, разказал на света за Баташкото клане

Бургаските рокери от „Хулиганс МС“ посрещат днес в региона най-мощната група от правнуци и роднини на известния американски журналист Джанюариъс  Алойшиъс  Макгахан, който с репортажите си за „Дейли Нюз“ и „Ню Йорк Хералд“, дава на света едни от най-ценните сведения от Баташкото клане. Той е един от първите чужди журналисти, описал всички ужаси в страната след Априлското въстание.
Благодарение на изобличителните свидетелства на Макгахан в Англия са били устройвани митинги, на които били гласувани повече от 500 резолюции в подкрепа на българския народ. Организирали се доброволни комитети за събиране на помощи и изпращане на петиции до правителството.
14 роднини на журналиста, дал на света най-подробната история от събитията през 1876 година в България кацнаха в неделя на летище София.
Внушителната група рокери от рода Макгахан беше попълнена и от български родолюбци, живеещи в чужбина и родното подразделение на мото клуб „Хайдути МС“ в Чикаго, които са организатори на обиколката из българската история.
Те направиха обиколка с мощни мотори по стъпките на големия журналист. В спирките на правнуците Макгахан, които за първи път посещават България влязоха Велико Търново, Елена, Перущица, Батак, Панагюрище, Клисура и Пловдив.   

Бургаските рокери от „Хулиганс“ МС ще бъдат домакин на рода Макгахан на яхтеното пристанище в Свети Влас. Там ще бъде открита и паметна плоча на запечаталия българската история американски журналист.