Експерт: В България няма добри възможности за развитие на радикален ислям

Проблем е, че дадена радикална организация се забранява в една държава, но не и в друга

В цяла Западна Европа в момента положението е такова, че радикалният ислям като че ли надделява заради криворазбраната толерантност към нетолерантните. Това нещо трябва да спре! Това коментари в ефира на бТВ експертът по радикален ислям и председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания Алекс Алексиев.

„Тези, които говорят, че това няма нищо общо с исляма, не знаят какво говорят”, подчерта той. По думите му основен проблем е, че дадена радикална организация се забранява в една държава, но по никакъв начин не се възпрепятстват действията й в друга.

„В Германия има 1600 джихадисти. На един джихадист, за да се преследва както трябва, трябват 10 души от органите – 16 000 минимално, Германия няма такива възможности”, отбеляза експертът, като според него скоро армията ще патрулира и по улиците на германските градове.

„Възможностите в България не са толкова добри за развитието на радикален ислям, защото нашите мюсюлмани и особено турците не се поддават на радикализация”, посочи Алексиев, но допълни, че все пак подобни процеси се наблюдават сред ромите и помаците.

Анализаторът е скептичен за ролята на премиера Бойко Борисов като помирител на Турция и Европа. Допълнителен фактор е и напрежението в арабския свят след като Катар се оказа в международна изолация. „Ердоган никой не може да го вразуми. Ердоган се постави в ситуация, в която е де факто съюзник на Катар. Заедно с Катар подпомагаше различни групировки, „Ал-Нусра”, дори „Ислямска държава”. Турция вкара войски в Катар, това е груба грешка за самите турци – ти вземаш страна в този конфликт, което е абсолютно неразумно от страна на Ердоган. Турция играе ролята на лидер, който е срещу Запада и де факто е на страната на Иран”, обясни Алекс Алексиев.

По думите му конфликтът не е между Саудитска Арабия и Катар, а между шиити и подкрепени от Америка сунити, като се задълбочава в посока война с ясно изразени фронтове.