Омбудсманът отчете дейността си пред парламента

27 037 души са потърсили помощта й през 2016 г.

Мая Манолова отчете дейността на Омбудсмана за 2016 година пред Народното събрание. За този период броят на хората потърсили помощ и съдействие от институцията е 27 037 души, което е с 12 хиляди повече от 2015 година, каза от трибуната на парламента Мая Манолова.

„Както поех ангажимент пред вас, пред тези от вас, които участваха в моя избор, изнесох изцяло работата на институцията на терен“, посочи Манолова. "Проведохме и първите тематични приемни, една от които посветена на проблемите на столичани с „Топлофикация“, каза Манолова. През периода, който отчита – 2016 година, Манолова напомни на депутатите и броя на исканията към Конституционния съд и направи уточнението, че с това подкрепя обещанието пред парламента по време на избора си, че няма да злоупотребява с правомощията си.

Тя поясни, че го е направила само по четири случая и с одобрението на народните представители от всички парламентарни групи. „През 2016 г. отправих четири искания до Конституционния съд. С това доказвам, че притесненията на част от народните представители, които участваха в моя избор са били неоснователни, тъй като най-голямата тревога беше дали няма да злоупотребявам с това свое правомощие“, отбеляза Манолова.

В институцията са нарастнали и жалбите свързани с правата на децата, отчете Манолова. Тематично те засягат основно обедността, образованието, здравеопазването, родителските конфликти.

Манолова не пропусна да отбележи, че през 2016 г. е използвала всичките си правомощия да „озапти“ „Топлофикация“. Омбудсманът получи одобрение за дейността си и от управляващите и от опозицията.

ГЕРБ оцениха усилията на институцията и подкрепиха работата на Манолова през тази една година. „Трябва да оценим и подкрепим усилията на омбудсмана, постигната е полза в защита на правата на гражданите. Да пожелаем на омбусмана и в следващите годишни доклади да има толкова факти, обстоятелства и постижения, които да докладва пред Народното събрание“., заяви Данаил Кирилов.

Манолова получи подкрепата и на Обединените патриоти. „Винаги съм смятал, че личността прави длъжността. Длъжността, която заемате е подходяща за вас. По-старите народни представители помним вашата хипер активност в парламента. По мое мнение понякога пресолявахте манджата, но с тази длъжност, вашата активност е изключително полезна”., заяви от трибуната на парламента Славчо Атанасов.

Докладът на Мая Манолова беше приет със 190 гласа „За“ и нито един „Против“ и „Въздържал се“.