Министрите Ангелкова и Банов посетиха Плиска

Министерският съвет ще отпусне над 800 хил. лв. за да продължи реставрацията на Голямата базилика

Министрите на туризма Николина Ангелкова и на културата Боил Банов посетиха първата българска столица Плиска и обсъдиха с местната власт перспективите за развитие на културно-историческия туризъм в региона. По време на визитата ги придружаваше директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Изключително важно бе решението на Министерския съвет да отпусне над 800 хил. лв., за да продължи реставрацията на Голямата базилика тук и ние сме много благодарни на премиера, каза министър Ангелкова. Тя припомни, че неслучайно Плиска като първа българска столица стана център на една от разработените от Министерството на туризма културно-исторически дестинации, обхващаща градовете и столиците на българските царе и патриарси.

Културно-историческият туризъм помага да се разширят крилата на активните сезони и страната ни да стане наистина целогодишна дестинация, подчерта Ангелкова. Възстановяването на най-големия християнски храм в Европа до 15-и век несъмнено ще привлече повече туристи от Северното Черноморие и други райони на страната.

Министър Ангелкова акцентира още, че вече са стартирани разговори с големите туроператори да включат тази и други важни дестинации от региона – Преслав, Мадарския конник, Шуменската крепост, в пакетите, които предлагат на своите гости. Тези възможности ще залегнат все по-активно и в Националната програма за реклама в туризма. Информация за тях ще се предлага засилено на туристическите борси и по време на журналистическите и експедиентските турове в страната, поясни Ангелкова.

Така по нейните думи ще се подпомогне развитието на общините и ще се създаде нов бизнес модел, включващ настаняване за повече дни на туристите, които посещават археологическите обекти. Министърът съобщи също, че през миналата година посетителите с билети в комплекса в Плиска са били над 56 хил. души, а приходите от техните визити – над 200 хил. лв., но потенциалът е много по-голям.

Министър Ангелкова допълни, че с Министерството на културата се разработват съвместни инициативи за актуализация на Стратегията за устойчиво развитие на туризма в посока културно-исторически услуги и маршрути. Тези проекти не само ще утвърдят имиджа на страната като земя на богата история и култура, но и ще стимулират непосредствено развитието на регионите.