Фандъкова: Софийското метро ще обслужва почти половин милион души дневно

Третият лъч на метрото ще струва близо половин милиард евро

Софийското метро ще обслужва почти половин милион души дневно. Това е не само най-големият, но и най-големият екологичен транспорт, който се изпълнява в София. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова при съвместната инспекция на бъдещата метростанция на бул. “Патриарх Евтимий“ с премиера Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски и директорът на “Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев, предаде “Фокус“.

“Всеки, който говори за по-малко автомобили и чистота на въздуха, не трябва да забравя, че с този проект се спестяват огромни количества вредни емисии във въздуха. До момента около 70 000 тона годишно спестяваме. С изграждането на новите линии ще спестяваме още 11 000 тона годишно по предварителни разчети. Специално поисках и етажен буферен паркинг да се направи при Горна Баня, за да може повече хора да оставят автомобилите си“, коментира Фандъкова.

Тя обясни, че третият лъч на метрото ще струва близо половин милиард евро, заедно с новото депо и 20 нови влака, които се произвеждат по поръчка. “Общо стойността на третата линия на метрото е около 380 млн. евро безвъзмездни европейски средства и около 112 млн. евро местно съфинансиране“, каза Фандъкова. По думите ѝ всички станции от третия лъч на метрото се строят по график.

“Следващата седмица вече очаквам да започнат и същинските дейности и по новите четири станции, за които беше одобрена апликационната форма от ЕК. Благодаря ѝ за доверието, защото това финансиране, което се отпуска допълнително за софийското метро, означава доверие в изпълнението на този проект, който беше наречен от Комисията проект за пример. Благодаря лично на премиера Борисов, на министър Московски, финансовия министър Горанов за това, че винаги подкрепят изпълнението на проекта и с националното съфинансиране, както и на моите колеги, на г-н Стоян Братоев“, заяви Йорданка Фандъкова.