Свирепа буря потопи яхтата "Фурия", мореплавателите ни са невредими

Шампионите тръгнаха на най-суровото състезание, прекосявайки Атлантическия океан по северния маршрут и бяха на крачка от победата

Ужасна буря е потопила лодката на смелите бургаски състезатели Михаил Копанов и Диан Зайков, съобщава Дарик. Те са добре, спасени са от канадски екипаж, но лодката им "Фурия", с която успяха да прекосят света, е потънала.
Екипажът с яхтата отплаваха на 29 май от английския град Плимът за да станат част от най-старата презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти OSTAR, по същия маршрут, по който корабът „Титаник“ е плавал към Съединените американски щати през 1912 година. Финалът е в Нюпорт, щата Роуд Айлънд. Участват общо 22 ветрохода - 16 в класа за "самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които беше нашият.  Шампионите ни бяха решени да се борят за най-доброто българско постижение по този маршрут - 22 дни, 9 часа и 12 мин.
Снощи двамата смелчаци, които до преди шест дни бяха втори в класирането, а преди ден поведоха в най-тежкия преход през Северния Атлантик, са преминали през буря с вятър близо 100 км в час и огромни над 15-метрови вълни, при минусови температури и тежки условия.
Преди седмица за героите от "Фурия" имаше реален шанс да постигнат целта си, той като пред тях в суровия преход беше само германската яхта Rote 66. Тежките метеорологични условия станаха причини много по-рано от надпреварата да отпаднат голяма част от състезателите.